HDZ, KAPTOL, KRVAVI DRAGULJI I AFERA "HYPO"

     
Dok su se ljudi ubijali, oni su pljačkali. I tako je nastala tranzicijska elita u državama na Balkanu, koja je svoje pozicije moći izgradila na leševima pobijenih i na krvavom ratnom plijenu vrijednom doslovno desetke milijarda eura. Sada kada su razotkriveni postoji opasnost da ta prljava zločinačka elita izvede neki manevar sličan onome iz 1990.-ih, kako bi izbjegli svoju odgovornost za to ružno balkansko desetljeće. Međutim, jesmo li kao društvo spremni na istinu o krvavoj i kriminalnoj tranziciji? Jesmo li spremni suočiti se s mučnim činjenicama i priznati sami sebi da smo naivno i glupo nasjeli na domoljubnu retoriku Tuđmanizma, te zločinačke quasi ideologije HDZ-ove ratnoprofiterske elite?
     

Vrijeme je da se suočimo s činjenicom da Tuđmanizam nije bio ništa drugo nego suvremeni, balkanski, hibridni oblik fašizma, umotan u „demokratske promjene“ i „borbu za neovisnost Hrvatske“. Sve je to bila laž!

Skupo plaćena laž, čiji se završni račun ispisuje imenima pobijenih Srba, Bošnjaka i Hrvata, kao i beskonačnim popisom u krvavom ratu opljačkane imovine. Nije to bio nikakav „Domovinski rat“, nego zvjersko krvoproliće kojim su balkanske elite prikrivale svoju pljačku. Teško je i bolno suočiti se s činjenicom da su sve te žrtve tog njihovog rata bile samo „smokvin list“ za bogaćenje balkanskih warlordova.

Poginuli hrvatski vojnici i civili bili su samo paravan za Tuđmanovu pljačku i bogaćenje njegove zločinačke organizacije.

Poginuli srbijanski civili i vojnici bili su tek kulisa iza koje se skrivala Miloševićeva pljačka Srbije.

 
I zamislite, sada evo stojimo pred tim istinama. Teškim i neprihvatljivim istinama o jednom vremenu kojega ćemo se sramiti dok smo živi. Afera Hypo je to zločinačko i lopovsko lice Tuđmanovog ratnoprofiterskog i ratnozločinačkog režima. Njima se isplatila sva krv, sva ubojstva, sve smrti, svaka opljačkana i zapaljena kuća ili stan, oni su profiteri bijede i jada u koji su gurnuli ovaj narod, sve nas, dok smo im kao kreteni pljeskali i mahali zastavama.
Teške su to istine. I neprihvatljive.

Jer ako priznamo da je Tuđman bio ratni zločinac, ratni profiter i kriminalac, ako priznamo da je bio lopov i ubojica, onda moramo odgovoriti i na pitanje što smo bili mi?! Jesmo li tek nevini promatrači ili suučesnici u tom HDZ-ovom zločinačkom poduhvatu? Afera Hypo suočava nas s nama samima.

-          S huljama u nama.
-          S kukavicama u nama.
-          S lopovima u nama.
-          S ubojicama u nama.

Mi smo šutjeli i okretali glavu na drugu stranu dok su oni ubijali i iza naslaganih leševa skrivali svoju pljačku. Taj njihov ratni tranzicijski plijen bio je jedini motiv i jedini cilj HDZ-ovog krvavog projekta kojeg danas nazivamo „Domovinskim ratom“. Bila je to savršena tranzicijska kulisa za bogaćenje balkanskih političkih elita 1990.-ih godina. A ne treba zaboraviti kako je upravo u tom zločinu Kaptol do laktova s rukama u krvi. Kaptolski su krvavi oltari HDZ-u poslužili kao savršeni paravan kojim su iza oltarskih križeva skrivali krvavi ratni plijen. Bio je to zločin s blagoslovom.

Pozlaćeni kaptolski oltari skrivali su tragove tog neviđenog tranzicijskog zločina, a zagrebački su kardinali prali prljavi i krvavi novac Franje Tuđmana, Vladimira Zagorca, Ivića Pašalića, Gojka Šuška i njegove supruge Đurđe i drugih ratnih profitera, kako bi prikrili trag novca opljačkanog iz Hrvatske i uprljanog krvlju žrtava dogovorenog rata. Afera Hypo suočava nas s tom mračnom stranom tranzicije, s prljavom ulogom Kaptola u pljački Hrvatske, s činjenicom da je upravo Kaptol prao krvavi novac hrvatskih warlordova.

I ne samo to. nikada u procesu protiv Vladimira Zagorca nije do kraja objašnjeno porijeklo tzv. „Zagorčevih dragulja“, i to prije svega zato što se procesom protiv Zagorca pokušavalo spriječiti proces protiv zagrebačkog Kaptola zbog krvavih dragulja, kojeg su ustaški ratni zločinci, kao svoj ratni plijen opljačkan od pobijenih Židova, Srba i drugih zatvorenika u ustaškim koncentracijskim logorima, sakrili upravo na Kaptolu i povjerili na čuvanje prvom kaptolskom svećeniku.

Kardinal Kuharić kasnije je krvave ustaške dragulje darovao Franji Tuđmanu za „obranu Hrvatske“, a Tuđman ih proslijedio Zagorcu kako bi ih ovaj dalje preprodao. I to je istina koju kolektivno prikrivamo i prešućujemo. Dakle, danas nakon dvadeset godina od tzv. demokratskih promjena jednostavno trebamo priznati da je Tuđmanova državotvorna ideja bila ideološka podloga masovnih ratnih zločina, neviđene tranzicijske pretvorbeno-privatizacijske pljačke, te da je kroz taj kriminalni proces izgrađena HDZ-ova politička elita koja danas vlada državom. Je li Hrvatska nastala na zločinu? Apsolutno! I to na zločinu protiv svojih građana, njihove imovine i njihovih života. Je li takav državotvorni proces bio udruženi zločinački poduhvat? Apsolutno! I to protiv vlastitih građana.

Nažalost, niti danas, nakon dvadeset godina, nije lako izgovoriti niti napisati ove istine. Nije lako priznati da smo bili dio kolektivne histerije i logistika tom zločinačkom tranzicijskom aparatu. Ljudima na svim stranama koji su u tom prljavom ratu izgubili sve, teško je danas reći da je sve to bilo samo zato da bi se povlaštena zločinačka organizacija obogatila i stekla povlastice i pozicije moći na kojima se inače nikada ne bi našli. I danas je teško govoriti istinu o tim i takvim 1990.-im godinama. Ali bez te istine, bez klika u glavi nakon kojeg ćemo postati svjesni činjenica o dvadeset kriminalnih godina hrvatske tranzicije, bez da javno o tome progovorimo, prešućivanjem pomažemo eliti da sačuva i očuva svoj krvavi ratni plijen. Umjesto da im ispisujemo optužnice, šutnjom im dižemo spomenike. A daljnjim zabludama od razbojnika poput Tuđmana i Šuška mi pravimo neke suvremene hrvatske svece. Prljave svece krvavih ruku i punih džepova!

Ova je zemlja obilježena krvavim tragovima, koji vode do moćnih ratnoprofiterskih dinastija izraslih na ideologiji Tuđmanizma. Afera Hypo je priča upravo o tim činjenicama, iako se na prvi pogled i ne čini tako. To je priča o krvavih dvadeset godina, priča o HDZ-u, Kaptolu, krvavim draguljima i Aferi Hypo.

Jesmo li mi uopće spremni za tu istinu?

AUTOR: Domagoj Margetić
Tekst preuzet sa internet-portala „NECENZURIRANO.COM“ – objavljen 11. spetembra 2010. godine