Drugarice i drugovi,

odlučimo se za promjene! Probudimo se i vratimo sebi život dostojan slobodnog čovjeka - život kakav smo imali nekada! Da li sebi i dalje trebamo dozvoliti neprestano propadanje, čije posljedice već osjećaju i naša djeca? Podsjetimo se šta smo naslijedili od naših očeva, a pogledajmo šta ostavljamo novim generacijama. Zašto se stidimo naše prošlosti i zašto bježimo od zajedničke budućnosti? Podignimo glave i ne dozvolimo da drugi vladaju i trguju našim i životima naše djece. Pobijedimo nacionalizam koji među nama stvara i širi mržnju.

Udruženje "Naša Jugoslavija" vas poziva u svoje redove - pridružite se! Ujedinjenim snagama možemo mnogo toga promijeniti, vratiti dostojanstvo svim našim narodima i pokazati da smo zajedno jači. Pokažimo da smo i te kako sposobni sopstvenim snagama graditi bolju budućnost.

Nemojmo bježati od istine. Sve što je u Jugoslaviji bilo dobro pokušavaju nam sakriti, nude nam samo nacionalističke neistine čime i dalje potpiruju mržnju. Takvo stanje im odgovara - oni imaju vlast i žele da je zadrže. Ipak, prava istina o našoj zemlji polako ali sigurno izlazi na svjetlost dana. Oni koriste argument snage - mi snagu argumenata! Ne zaboravimo - političari su tu da slušaju i poštuju volju naroda, a ne da sudbinu zajednice podređuju svojoj ličnoj koristi.

U čemu to može biti greška Jugoslavije?

U 45 godina slobode; u posljeratnoj izgradnji; razvoju; velikim sportskim, kulturnim, naučnim i tehničkim dostignućima; opismenjavanju; elektrifikaciji i industrijalizaciji; u jednakosti; bratstvu i jedinstvu; u Josipu Brozu; u nesvrstanosti; u nedozvoljavanju da drugi vladaju našim životima?

A šta imamo danas?

Mržnja vlada cijelom našom zemljom; "poklopljeni" smo sa svih strana i drugi nam pokazuju kako treba da živimo; naša industrija više ne postoji; radnici nemaju nikakva prava; korupcija i kriminal na svakom koraku i potpuno otvoreno; mladi ljudi, prije svega stručnjaci, odlaze iz naše zemlje, jer ovdje nemaju nikakvu perspektivu.

Koliko dugo ćemo sve to samo bespogovorno posmatrati? Hoćemo li čekati da nam neko drugi donese slobodu? Ne, drugarice i drugovi, to moramo učiniti sami! Ujedinimo snage i krenimo zajedničkim putem, kao što smo to radili nekada u Jugoslaviji i za Jugoslaviju!

Udruženje "Naša Jugoslavija" se bori za stabilizaciju odnosa među svim narodima Jugoslavije i ostvarenje uske i čvrste saradnje među njima na svim planovima! Prvi korak na tom putu jeste borba protiv mržnje stvaranjem jednog zajedničkog jedinstvenog narodnog fronta protiv nacionalizma. Mržnja među našim narodima, koja nam je nametnuta dovela je do bratoubilačkog rata, a posljedice svega ćemo, htjeli mi to priznati ili ne, osjećati još dugo. Mi se zato moramo izdići iznad toga - ujedinjenje svih naših naroda i narodnosti je jedini pravi put. Samo zajedno možemo ići naprijed. Samo zajedno imamo mogućnosti i snage da sebi vratimo slobodu i ponos. Uskogrudost i ličnu korist moramo prevazići i naš rad posvetiti cjelokupnoj zajednici.

Pomozimo jedni drugima za zajedničko bolje sutra. Slobodu koju smo naslijedili od naših očeva trebamo uzdignuta čela predati našoj djeci. Narod je taj koji donosi promjene. To pravo i obavezu nam niko ne može oduzeti.

Svojom aktivnošću možete i vi doprinijeti boljem i kvalitetnijem pronalaženju izlaska iz sadašnje teške situacije. Udruženje "Naša Jugoslavija" kao vanpolitička, nevladina organizacija sa ciljem okupljanja svih progresivnih snaga, koje znaju da Jugoslavija znači pozitivan pogled na život, slobodan rad, razvoj i prosperitet, računa na vas.

Probudite se - pridružite se!